wtorek, 21 grudnia 2010

Grzane wino na zimowe wieczory




Do śniegu i niskiej temperatury zdarzyliśmy już przywyknąć, a to przecież dopiero dzisiaj zaczyna się kalendarzowa zima. Dla tych co jeszcze nie przyzwyczaili do niskich temperatur lub potrzebują rozgrzewki przygotowaliśmy nasz ulubiony przepis na grzane wino.

Grzane wino - Glögg

750 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 nasiona kardamonu, świeża skórka z 1 pomarańczy, 4-5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 filiżanka obranych migdałów, 1 filiżanka ciemnych rodzynków, kilka łyżek cukru

Wino wlewamy do garnka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy, by wino "mrugało" na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i cukier, mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Rozlewamy bardzo gorące wino do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów. Do każdej filiżanki wrzucamy plasterek pomarańczy. Smacznego :)



Polecamy zestaw do grzanego wina Sagaform